Brigaldara Amarone Case Vecie

Brigaldara Amarone Case Vecie

709 kr (nr. 74282) Rött vin, fylligt Valpolicella, Veneto, Italien

Amarone Case Vecie kommer från vingården med samma namn. Vingårdens läge och exponering gör att druvorna kan genomgå en långsam och konstant mognad även under mindre gynsamma årgångar. Druvarna i Case Vecie skördas sent vilket gör att torkningsprocessen av druvorna också påbörjas senare på året när det är kallare och torkningsprocessen går långsammare och tar längre tid. Det ger ett helt annat djup och större komplexitet i vinet. Amarone Case Vecie tar hänsyn till och betonar de naturliga egenskaperna i höghöjdsklimatet, en äkta Amarone ”Vigne Alte” – en Amarone från hög höjd.  Brigaldara Amarone Case Vecie  2017 har belönats med 94 poäng av James Suckling.


Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort40% corvinone, 30% corvina, 15% rondinella, 15% övriga
Årgång2017
Alkoholhalt16,5%
Storlek750 ml
Förpackning

Detaljer

Antal/kolli6
FörslutningNaturkork
Producent Brigaldara

Innehållet

SmakbeskrivningTegelröd färg. Stor, komplex doft och smak av mogen och torkad frukt; fikon, körsbär, tranbär, rostade toner, farinsocker, tobak, peppar, kanel och torkade örter. Strukturerat, kraftfullt, fylligt med stor frächör. Dekantera gärna.
Passar tillKraftfulla kötträtter, salta ostar, sällskap.

Om Brigaldara

För Brigaldara, vår producent av kvalitetsviner i Valpolicella, är idén om viner med hantverksmässig kvalitet och hållbar produktion i alla led det som driver arbetet framåt. 2020 har de för andra gången godkänts enligt hållbarhetscertifieringen Equalitas. En gedigen certifiering som ser vinmakning i ett holistiskt perspektiv. Den förutsätter ett hållbart arbetssätt i vingården och vineriet, schyssta arbetsvillkor både på vingården och hos underleverantörer, och slutligen att det färdiga vinet i flaskan är en hållbart framställd produkt. Allt kontrolleras av en oberoende tredjepart.

Brigaldara hör hemma i den lilla byn San Floriano i Maranodalen. Tillsammans med Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano och Sant’Ambrogio utgör Marano en av de fem berömda dalarna i Classico-omådet. Brigaldara är en av de tolv familjerna i sammanslutningen “Famiglie dell’Amarone d’Arte”. De arbetar för att återskapa den höga kvalitet som amaroneviner varit förknippad med historiskt, men som på många håll idag har urvattnats.
Redan 1260 omnämns Brigaldara i rullorna och alltsedan 1929 äger familjen Cesari egendomen. Men det var inte förrän 1979 som Brigaldara började producera vin under eget namn. Runt San Floriano växer gårdens druvor på cirka 200 meters höjd. I den vingård som kallas Case Vecie, och som producerar det exklusiva Amaronevinet med samma namn, sträcker sig odlingen upp till 450 meters höjd. Brigaldaras viner har fått ett antal fina utmärkelser genom åren, till exempel har 16 årgångar av Amarone-vinerna under 2000-talet fått 90 poäng eller mer av vinmagasinet Wine Spectator.

Om Valpolicella, Veneto, Italien

Valpolicella är ett av de hetaste vindistrikten i Italien och Veneto. Läget vid foten av Alperna och med soldränkta sydliga sluttningar ger ultimata förutsättningar för vinodling, något man kände till redan under antiken. Regionens stolthet är Amarone-vinet men man är också kända för sin Recioto, Ripasso och Valpolicella. Tillverkningsmetoden ”appassimento” är unik, när det är dags för höstskörden låter man druvorna torka i ungefär 100 dagar för att få en så hög smakkoncentration i dem som möjligt. Därefter krossas de och får jäsa på fat innan vinet tappas på flaska för ytterligare lagring.