Brigaldara Amarone della Valpolicella Cavolo

Brigaldara Amarone della Valpolicella Cavolo

469 kr (375,20 kr) (nr. 73574) Rött vin, fylligt Valpolicella, Veneto, Italien

”För egen del håller jag Brigaldara bland de allra främsta producenterna på amaronesidan. Skälet är att man inte påskyndar torkningen av druvorna, utan låter den ske naturligt så att vinet behåller sin fulla elegans och bitterljuva profil.”

Bengt-Göran Kronstam, Vinbörsen november 2020

Vinous, 90 points

Falstaff, 92 points

Slow Wine, GRANDE VINO

Gambero Rosso, 2 BICCHIERI

Druvorna kommer från vingården Cavolo, nordväst om Verona. Läget är skyddat och därför något varmare än omgivande områden. Jordmånen är rik på sten och näringsfattig och därför perfekt lämpad för vinodling där man söker en hög grad av koncentration och komplexitet i frukten, snarare än stora volymer. Tack vare den näringsfattiga jordmånen tvingas vinrankans rötter söka sig djupt ner i jorden. Där omges rötterna av mineralrika jordlager vilket anses vara en faktor som bidrar till att ge det här vinet dess struktur och komplexa smakbild. Druvorna väljs och plockas för hand i vingården. Därefter får de torka naturligt utan påskyndande metoder. Det ger en rik och komplex smak där både fräschören från den färska frukten i form av syrliga och mogna körsbär såväl som de torkade tonerna av söta russin, fikon och dadlar finns med.

Skriv ut Köp på Systembolaget

Information

Druvsort21% corvinone, 59% corvina, 17% rondinella, 3% övriga
Årgång2015
Alkoholhalt16%
Storlek750 ml
Förpackning

Detaljer

Antal/kolli6
FörslutningNaturkork
Sockerhalt0,6 g/100 ml
Märkningar Övrig etisk märkning
Producent Brigaldara

Innehållet

SmakbeskrivningIntensiv doft av inlagda och syrliga körsbär, plommon, torkade fikon, choklad, kaffe och vanilj. Smaken är kraftfull av syrliga körsbär, mogna körsbär, fikon, russin och dadlar. Vanilj och kryddor bidrar till smakbilden. Lång komplex eftersmak av torkad frukt, kryddor och rostat kaffe. Kan med fördel drickas nu efter dekantering men klarar också ytterligare 10 års lagring.
Passar tillKraftfulla kötträtter, grytor, hårdost och mörk choklad.

Om Brigaldara

För Brigaldara, vår producent av kvalitetsviner i Valpolicella, är idén om viner med hantverksmässig kvalitet och hållbar produktion i alla led det som driver arbetet framåt. 2020 har de för andra gången godkänts enligt hållbarhetscertifieringen Equalitas. En gedigen certifiering som ser vinmakning i ett holistiskt perspektiv. Den förutsätter ett hållbart arbetssätt i vingården och vineriet, schyssta arbetsvillkor både på vingården och hos underleverantörer, och slutligen att det färdiga vinet i flaskan är en hållbart framställd produkt. Allt kontrolleras av en oberoende tredjepart.

Brigaldara hör hemma i den lilla byn San Floriano i Maranodalen. Tillsammans med Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano och Sant’Ambrogio utgör Marano en av de fem berömda dalarna i Classico-omådet. Brigaldara är en av de tolv familjerna i sammanslutningen “Famiglie dell’Amarone d’Arte”. De arbetar för att återskapa den höga kvalitet som amaroneviner varit förknippad med historiskt, men som på många håll idag har urvattnats.
Redan 1260 omnämns Brigaldara i rullorna och alltsedan 1929 äger familjen Cesari egendomen. Men det var inte förrän 1979 som Brigaldara började producera vin under eget namn. Runt San Floriano växer gårdens druvor på cirka 200 meters höjd. I den vingård som kallas Case Vecie, och som producerar det exklusiva Amaronevinet med samma namn, sträcker sig odlingen upp till 450 meters höjd. Brigaldaras viner har fått ett antal fina utmärkelser genom åren, till exempel har 16 årgångar av Amarone-vinerna under 2000-talet fått 90 poäng eller mer av vinmagasinet Wine Spectator.

Om Valpolicella, Veneto, Italien

Valpolicella är ett av de hetaste vindistrikten i Italien och Veneto. Läget vid foten av Alperna och med soldränkta sydliga sluttningar ger ultimata förutsättningar för vinodling, något man kände till redan under antiken. Regionens stolthet är Amarone-vinet men man är också kända för sin Recioto, Ripasso och Valpolicella. Tillverkningsmetoden ”appassimento” är unik, när det är dags för höstskörden låter man druvorna torka i ungefär 100 dagar för att få en så hög smakkoncentration i dem som möjligt. Därefter krossas de och får jäsa på fat innan vinet tappas på flaska för ytterligare lagring.