Brigaldara Ripasso Superiore

Brigaldara Ripasso Superiore

159 kr (127,20 kr) (nr. 79097) Rött vin, fylligt Valpolicella, Veneto, Italien
Finns i Systembolagets butiker Hitta närmaste butik

Ripasso av enastående hög kvalitet, Brigaldaras vin är vinet både för dig som gillar kraftfulla röda viner från kvalitativa ursprung och för dig som vill ha just ripasso i glaset. Här hittar du generösa toner av färsk och torkad frukt såsom plommon, körsbär, vildhallon, torkade fikon samt italienska örter, vanilj, peppar och mineral. En genomgående fin syra ger vinet fräschör och bidrar till att det är fint att njuta både till mat och i ensamt majestät i glaset.

Stefano Cesari, som sedan början av 80-talet driver familjegården Brigaldara lägger lika stor vikt vid kvaliteten i gårdens ripasso-vin som i deras världsberömda och prisbelönta Amarone-viner. Det här vinet har sina egna meriter och behöver inte stå i skuggan av de betydligt högre prissatta amaronevinerna som givit vinhuset dess topplacering bland Veneto-producenter. Jancis Robinson ger årgång 2019 fina 17 poäng.

Brigaldaras produktion är godkänd enligt hållbarhetscertifieringen Equalitas. En gedigen certifiering som ser vinmakning i ett holistiskt perspektiv. Den förutsätter ett hållbart arbetssätt i vingården och vineriet, schyssta arbetsvillkor både på vingården och hos underleverantörer, och slutligen att det färdiga vinet i flaskan är en hållbart framställd produkt. Allt kontrolleras av en oberoende tredjepart.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort40% corvinone, 20% corvina, 20% rondinella, 10% övriga
Årgång2020
Alkoholhalt14,5%
Storlek750 ml
Förpackning

Detaljer

Antal/kolli6
FörslutningNaturkork
Producent Brigaldara

Innehållet

SmakbeskrivningVinet är torrt, med en fyllig kropp och en frisk syra. Smak av både färsk och torkad frukt såsom körsbär, vildhallon och torkade fikon och ackompanjerat av torkade örter, svartpeppar, vanilj och kanel. Eftersmak av viol, svartpeppar och körsbär. Kan med fördel dekanteras.
Passar tillLamm, nöt, vilt och fågel

Om Brigaldara

För Brigaldara, vår producent av kvalitetsviner i Valpolicella, är idén om viner med hantverksmässig kvalitet och hållbar produktion i alla led det som driver arbetet framåt. 2020 har de för andra gången godkänts enligt hållbarhetscertifieringen Equalitas. En gedigen certifiering som ser vinmakning i ett holistiskt perspektiv. Den förutsätter ett hållbart arbetssätt i vingården och vineriet, schyssta arbetsvillkor både på vingården och hos underleverantörer, och slutligen att det färdiga vinet i flaskan är en hållbart framställd produkt. Allt kontrolleras av en oberoende tredjepart.

Brigaldara hör hemma i den lilla byn San Floriano i Maranodalen. Tillsammans med Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano och Sant’Ambrogio utgör Marano en av de fem berömda dalarna i Classico-omådet. Brigaldara är en av de tolv familjerna i sammanslutningen “Famiglie dell’Amarone d’Arte”. De arbetar för att återskapa den höga kvalitet som amaroneviner varit förknippad med historiskt, men som på många håll idag har urvattnats.
Redan 1260 omnämns Brigaldara i rullorna och alltsedan 1929 äger familjen Cesari egendomen. Men det var inte förrän 1979 som Brigaldara började producera vin under eget namn. Runt San Floriano växer gårdens druvor på cirka 200 meters höjd. I den vingård som kallas Case Vecie, och som producerar det exklusiva Amaronevinet med samma namn, sträcker sig odlingen upp till 450 meters höjd. Brigaldaras viner har fått ett antal fina utmärkelser genom åren, till exempel har 16 årgångar av Amarone-vinerna under 2000-talet fått 90 poäng eller mer av vinmagasinet Wine Spectator.

Om Valpolicella, Veneto, Italien

Valpolicella är ett av de hetaste vindistrikten i Italien och Veneto. Läget vid foten av Alperna och med soldränkta sydliga sluttningar ger ultimata förutsättningar för vinodling, något man kände till redan under antiken. Regionens stolthet är Amarone-vinet men man är också kända för sin Recioto, Ripasso och Valpolicella. Tillverkningsmetoden ”appassimento” är unik, när det är dags för höstskörden låter man druvorna torka i ungefär 100 dagar för att få en så hög smakkoncentration i dem som möjligt. Därefter krossas de och får jäsa på fat innan vinet tappas på flaska för ytterligare lagring.