Duval-Leroy Brut Organic

Duval-Leroy Brut Organic

349 kr (nr. 7913) Champagne Champagne, Frankrike

Duval-Leroy var först med att göra en ekologisk champagne och deras Brut Organic är en smakrik, mycket frisk, komplex och helt torr ekologisk champagne. En perfekt inledning på middagen men också ett ypperligt val till maten. Doften är komplex och fyllig av gula äpplen, plommon, citrus, kex och smörstekt brioche. Smaken är fyllig och frisk och helt torr med toner av mogna äpplen, torkad aprikos, nougat, nötter och bricohe.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort Pinot noir, pinot meunier 89 %, chardonnay 11 %
Alkoholhalt12%
Storlek750 ml
Förpackning

Detaljer

Antal/kolli6
FörslutningChampagnekork
Sockerhalt0,4 g/100 ml
Märkningar Ekologiskt vin
Producent Duval-Leroy

Innehållet

SmakbeskrivningFrisk, fyllig och torr smak av äpplen, gula plommon, citrus, nougat och brioche. Lång fin eftersmak.
Passar tillAperitif, rätter av fisk och skaldjur, eleganta rätter av fågel eller ljust kött såsom kalv.

Om Duval-Leroy

Duval-Leroy är champagnehuset i Côtes de Blancs som sedan 1859 varit i familjens ägo – ett av få som fortfarande är helt familjeägda. Idag leds det i sjätte generationen av Carol Duval-Leroy och hennes tre söner Julien, Charles och Louis. Huset, som har sitt säte i Vertus i hjärtat av Côtes de Blancs, är föregångare på många plan. Som en institution i Champagne värnar de både om traditionen och hög standard, såväl som om att förnya. Duval-Leroy är pionjärer inom ekologisk och hållbar odling och vintillverkning, de var till exempel först med att producera en certifierad ekologisk champagne. Idag är Duval-Leroy ett av få större hus som erbjuder ett flertal ekologiska champagner.

Ett unikt champagnehus också såtillvida att de själva äger 200 hektar vingårdsmark i Côtes de Blancs, till största delen i Premier och Grand Cru-byar. De fokuserar på chardonnay men odlar även en viss del pinot noir och pinot meunier. 1991 tog Carol Duval-Leroy över driften efter sin mans bortgång. En av de skickliga ”champagne-änkor” som format Champagne under flera hundra år, under hennes ledning har huset utvecklat sin stil och stärkt sin ställning med än mer övertygande integritet och kvalitet.

Om Champagne, Frankrike

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode champenoise” får lov att kallas champagne, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning. Metoden innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska, på så vis skapas kolsyran och de specifika brödiga aromerna. Vinet i flaskan vilar därefter på jästfällningen i minst 15 månader.

Druvorna man i regel använder vid champagne-tillverkning är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier men det finns ytterligare sju druvor som är godkända. Champagne som görs på enbart vita druvor kallas blanc de blancs medan en blanc de noirs enbart består av blå druvorsorter.