Chablis Domaine de l'Enclos

Chablis Domaine de l’Enclos

279 kr (223,20 kr) (nr. 75504) Vitt vin, torrt & smakrikt Chablis, Frankrike

Domaine de l’Enclos regionalt betecknade Chablis är ett fantastiskt vin som brödraduon bakom namnet ständigt lyckas med oavsett vad årgången ger. Romain och Damien Bouchard, som är uppvuxna på vingården arbetar biodynamiskt och deras viner uppvisar oförställt karaktären i druvan, jordmånen och ursprunget. Vinet är ekologiskt.

Doften fyller näsan med gula äpplen, vit stenfrukt, lime, krita, mineral och örter. Smaken är lång och komplex med toner av äpplen, flinta, sten, grillad citron och örter. Drick nu eller lagra under några år.

De 30-åriga stockarna ger koncentrerad frukt som med brödernas varsamma och erfarna vinmakning resulterar i nyanserade och komplexa viner med stor fräschör. Bröderna rör sig mer och mer mot det biodynamiska hållet, mindre användning av svavel och annan påverkan i vinmakningsprocessen vilket ger oförställda viner som mer direkt reflekterar sin växtplats.

Skriv ut Köp på Systembolaget

Information

Druvsort100% chardonnay
Årgång2022
Alkoholhalt13%
Storlek750 ml
Förpackning

Detaljer

Antal/kolli12
FörslutningNaturkork
Märkningar Ekologiskt vin
Producent Domaine de l'Enclos

Innehållet

SmakbeskrivningFrisk doft av citrus, gula äpplen, vit stenfrukt, krita och mineral. Frisk, fruktig smak av gröna äpplen, flinta, sten, grillad citron, ört och ursprungstypisk mineralkaraktär.
Passar tillAperitif, ost, fisk och skaldjur, lättare rätter av fågel.
Lagringspotential0-4 år
VinmakareRomain och Damien Bouchard

Om Domaine de l'Enclos

Domaine de l’Enclos är bröderna Romain och Damien Bouchards vingård i Chablis, och bröderna har djupa rötter i området. Familjen Bouchard drev tidigare egendomen Domaine Pascal Bouchard. 2016 tog bröderna över de 29 hektar vingårdar spridda över de fyra appellationerna i Chablis.  Gården som inhyser vineriet ligger i hjärtat av Chablis och var tidigare hem för munkarna i Pontigny-klostret. Bröderna hade redan när de tog över vingården en tydlig ambition att gå mot ekologisk produktion och sedan 2018 är samtliga vingårdar ekologiskt certifierade. Produktionen av vin går numera också mer och mer mot naturvinsproduktion med minimal intervention och mycket lite eller ingen användning av svavel i vinmakningen. Det beslutet tog bröderna efter att under många år i liten skala framställt vin med helt naturliga metoder under tiden då deras far drev Domaine Pascal Bouchard.  Erfarenheten övertygade dem om att det var på så sätt de fick fram de allra bästa vinerna. Idag använder bröderna Bouchard gamla metoder – det vill säga de metoder som användes innan den industriella vinmakningen bredde ut sig i vinvärlden. Till exempel låter de alla sina viner ligga mycket länge på sin jästfällning efter avslutad jäsning. Detta gör dels att de kan undvika användning av svavel och andra ämnen som annars krävs för att skydda vinet efter avslutad jäsning, dels adderar jästfällningslagringen djup, komplexitet och lagringsbarhet till vinerna. Det här är helt klart en mer kostsam process än det är att svavla och buteljera direkt. Men bröderna Bouchard är övertygade om att det är sådana viner de vill stå bakom; viner som har fått ta sin tid i mognad och därför blivit precis så komplexa och unika som de är idag. Även deras Petit Chablis, ett vin som normalt framställs och buteljeras förhållandevis snabbt, lagras från och med årgång 2019 under flera månader innan det buteljeras. Med en stor respekt för naturen kan man sammanfattningsvis beskriva Romain och Damien Bouchards vinodling och vinmakning under etiketten Domaine de l’Enclos.

Om Chablis, Frankrike

Chablis ligger i floden Sereins dalgång och är indelad i fyra så kallade appellationsnivåer: Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis och Petit Chablis. Läge och jordmån bestämmer vilken nivå som gäller för den enskilda vingården. Liksom de andra appellationerna i Chablis är den enda tillåtna druvan chardonnay som lokalt kallas beaunois.