Chatå Tjohej by Per Andersson

Chatå Tjohej by Per Andersson

99 kr (nr. 58725) Vitt vin, torrt & smakrikt Terre Siciliane, Sicilien, Italien

Nytt vin signerat Per Andersson! ”Gott redan i munnen”

Hur får man fram det perfekta vita vinet? sjöng min morfar i italienska schlagerfestivalen och vann överlägset. Morfar var uppvuxen på Chatå Tjohej på Siciliens västra kust, kanske Italiens stoltaste vingård och den enda helt utan anor.

Druvorna till detta vin heter Zibibbo, Cataratto, Grillo och Grecanico, samma namn som familjens peruanska nakenhundar. (Är inte alla hundar nakna?)

Liksom hundarna är detta vin sprattlande livligt, väldoftande och fullt av karaktär. Man kan känna smaker som kärleksfullt skurna päronhalvor, honungsmelon, sicilianska citroner, ungdomlighet och örter. Har man en tränad gom, är sommelier eller galen kan man kanske känna dofter som drejningskurs, fallskärm och brevpress.

Min morfar hävdade alltid att man skulle trampa druvorna med nacken. Men eftersom nacktrampning både är tidskrävande och farligt har detta vin pressats på modernt vis för att sedan jäsas på ståltank. Efter jäsning och lagring har vi nogsamt provat vinet och till och med morfar har godkänt det och glatt utropat ”ett nästan kriminellt krispigt vitt vin”, ett uttryck vi ibland slänger oss med här på Sicilien. Med hopp om total trevnad! Skål med omnejd!

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

DruvsortZibibbo, Catarratto, Grillo, Grecanico
Årgång2022
Alkoholhalt13%
Storlek750 ml
Förpackning

Detaljer

Antal/kolli12
FörslutningSkruvkork
Märkningar Ekologiskt vin
Producent Winemarket

Innehållet

SmakbeskrivningFrisk och fruktig doft av melon, fläder, citrus och vita blommor. Frisk och fruktig smak av fläder, stenfrukt, melon och citrus.

Om Terre Siciliane, Sicilien, Italien

”Terre Siciliane” är en geografisk ursprungsbeteckning som omfattar vinodlingar över större delen av Sicilien. Här tillverkas röda och vita viner i en mängd olika stilar, så även rosé och mousserande vin. Mycket fokus ligger på de inhemska druvsorterna cataratto, grillo och inzolia för vita viner samt nero d’avola och nerello mascalese för röda viner. Men även de internationella sorterna som cabernet sauvignon och chardonnay har fått starkt fotfäste här.