Crossbarn Chardonnay

Crossbarn Chardonnay

379 kr (nr. 50377) Torrt & smakrikt Kalifornien, Sonoma
Exklusivt sortiment

Crossbarn är vinmakaren Paul Hobbs vinetikett under vilken han gör viner som är lite mer tillgängliga, både avseende tillgång och pris, än de viner han gör under sitt eget namn, Paul Hobbs Winery. Crossbarn tillhör ändå utbudet av högst exklusiva viner som görs i mycket begränsad upplaga. Winemarket är därför väldigt glada över att få representera Crossbarn och Paul Hobbs i Sverige.

Namnet Crossbarn kommer från den gamla ladan, en ”cross barn” som stod på familjen Hobbs gård i New York State. Det var här Paul Hobbs växte upp och som liten pojke lärde sig betydelsen av terroir. Hans föräldrar försörjde sig och sina elva barn genom att odla och sälja frukt. Hans pappa tog honom med runt i de olika fruktträdgårdarna och lät honom smaka äpplen som vuxit på olika ställen. Det grundlade Pauls förståelse om växtplatsens påverkan och hans övertygelse om att den största gåva man som odlare har är just växtplatsen. Det är den som skall spela huvudrollen i vinet. Terroiren är vägledande i hans arbete, hans viner är aldrig tyngda av ekfatslagring eller andra vinmakningsmetoder som skulle riskera att dölja ursprunget. De viner som Paul Hobbs gör är unika produkter av skicklighet, erfarenhet och ursprung.

Crossbarn Chardonnay. Druvorna kommer från vingårdar längs Sonoma Coast. Druvorna skördas nattetid. Vinet jäser på ståltank (92%) och fat (8%). Vinet genomgår full malolaktisk fermentation. Vinet vilar på sin jästfällning under 5 månader i 90% ståltank och 10% neutral ek. Vinet klarnas inte före buteljering. De svala vingårdslägena ger toner av vit stenfrukt, citronskal, skiffer, en nervig syra och en lång mineralitet.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort100% Chardonnay
Årgång2018
Alkoholhalt14,5%
Storlek750 ml
Förpackning

Detaljer

Antal/kolli12
FörslutningSkruvkork
Producent Crossbarn

Innehållet

SmakbeskrivningVit persika, citronskal, skiffer och mineral. Smakbilden är lång och komplex och avslutas med komplex mineral.
Passar tillEleganta rätter av vit fisk eller ljust kött.

Om Crossbarn

Crossbarn är vinetiketten som banbrytaren Paul Hobbs startade 2000 i en önskan att hylla och föra vidare arvet av sin familjs odlartradition. Paul Hobbs växte upp på sina föräldrars gård där hållbar odling med hänsyn till jorden var en självklarhet. Tidigt fick Paul lära sig känna skillnaden i hur samma typ av äpple odlat på olika ställen på gården kunde smaka. Det blev hans första insikt i vikten av terroir. Denna insikt har han burit med sig och den har väglett hans olika vinprojekt runt om i världen.

Idag är Paul Hobbs ett världsnamn med sitt Paul Hobbs Winery såväl som Viña Cobos i Argentina, Crocus i Cahors, Frankrike, Yacoubian-Hobbs i Armenien och Alvaredos-Hobbs i Galicien, Spanien.

Om Kalifornien, Sonoma

De kaliforniska vinerna är de absolut mest välkända bland de amerikanska vinerna, och delstaten svarar för huvuddelen av USA:s vinproduktion. Distriktet i sig är uppdelat i fem regioner, där Central Valley längre in i landet står för 75 procent av produktionen. Variationen bland de kaliforniska vinerna är stor; klimat, jord, druvor och höjdskillnader gör att det kan tillverkas många olika typer av vin. De flesta av vinerna är karaktärsfulla och gjorda av endast en druvsort och de vanligaste druvorna är Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz, Chardonnay och Riesling.