Duval-Leroy Blanc de Blancs Prestige Grand Cru Brut

Duval-Leroy Blanc de Blancs Prestige Grand Cru Brut

689 kr (nr. 52375) Champagne Champagne, Frankrike

En champagne som visar husets stil och förmåga att göra verkligt karaktärsfulla viner. 100% chardonnay från Grand Cru-byarna Le Mesnil sur Oger, Oger, Avize, Cramant, Chouilly och Oiry i Côtes de Blancs. Doften erbjuder komplexa toner av vita blommor, mandarin, citrus, rostad mandel, nougat och mineral. Gommens eleganta mousse integreras med en stor fräschör och toner av gula äpplen, citrus, aprikos, kex, rostad mandel och nougat.

Vinet har genomgått malolaktisk fermentation, 4% av vinet har lagrats på ekfat. Duval-Leroy Blanc de Blancs Prestige Grand Cru Brut lagras på sin jästfällning i 12 år. Dosage: 3 g /l.

 

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort100% chardonnay
Alkoholhalt12,5%
Storlek750 ml
Förpackning

Detaljer

Antal/kolli6
FörslutningChampagnekork
Sockerhalt0,3 g/100 ml
Producent Duval-Leroy

Innehållet

SmakbeskrivningKomplexa toner av vita blommor, mandarin, citrus, rostad mandel, nougat, kex och mineral. Elegant mousse, stor fräschör och en fyllig längd.
Passar tillUgnsgratinerade havskräftor, fågel, eleganta rätter av ljust kött, krämiga ostar.
VinifikationVinet har genomgått malolaktisk fermentation, 4% av vinet har lagrats på ekfat. Duval-Leroy Blanc de Blancs Prestige Grand Cru Brut lagras på sin jästfällning i 12 år. Dosage: 3 g /l.

Om Duval-Leroy

Duval-Leroy är champagnehuset i Côtes de Blancs som sedan 1859 varit i familjens ägo – ett av få som fortfarande är helt familjeägda. Idag leds det i sjätte generationen av Carol Duval-Leroy och hennes tre söner Julien, Charles och Louis. Huset, som har sitt säte i Vertus i hjärtat av Côtes de Blancs, är föregångare på många plan. Som en institution i Champagne värnar de både om traditionen och hög standard, såväl som om att förnya. Duval-Leroy är pionjärer inom ekologisk och hållbar odling och vintillverkning, de var till exempel först med att producera en certifierad ekologisk champagne. Idag är Duval-Leroy ett av få större hus som erbjuder ett flertal ekologiska champagner.

Ett unikt champagnehus också såtillvida att de själva äger 200 hektar vingårdsmark i Côtes de Blancs, till största delen i Premier och Grand Cru-byar. De fokuserar på chardonnay men odlar även en viss del pinot noir och pinot meunier. 1991 tog Carol Duval-Leroy över driften efter sin mans bortgång. En av de skickliga ”champagne-änkor” som format Champagne under flera hundra år, under hennes ledning har huset utvecklat sin stil och stärkt sin ställning med än mer övertygande integritet och kvalitet.

Om Champagne, Frankrike

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode champenoise” får lov att kallas champagne, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning. Metoden innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska, på så vis skapas kolsyran och de specifika brödiga aromerna. Vinet i flaskan vilar därefter på jästfällningen i minst 15 månader.

Druvorna man i regel använder vid champagne-tillverkning är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier men det finns ytterligare sju druvor som är godkända. Champagne som görs på enbart vita druvor kallas blanc de blancs medan en blanc de noirs enbart består av blå druvorsorter.