Duval-Leroy Femme de Champagne Grand Cru Brut

Duval-Leroy Femme de Champagne Grand Cru Brut

1199 kr (959,20 kr) (nr. 52372) Champagne Champagne, Frankrike

Femmes de Champagne är frukten av ett nära samarbete mellan Carol Duval-Leroy och husets chefsvinmakare Sandrine Logette-Jardin. Ett unikt och utsökt vin; finess, elegans och aromatisk komplexitet med en underliggande kraft. Perfektion i en flaska uttryckt av två erfarna och skickliga kvinnor i vinvärlden. De bästa druvorna från Grand Cru-byarna Avize, Chouilly, Le Mesnil sur Oger och Ambonnay väljs till vinet.

Femme de Champagne har eleganta, komplexa toner av citrus, röda och gula äpplen, vita blommor, aprikos, rostad brioche, nötter och nougat. Vinet har en elegant sammetslen mousse och en uttrycksfull syra.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort79% chardonnay, 21% pinot noir
Alkoholhalt12%
Storlek750 ml
Förpackning

Detaljer

Antal/kolli6
FörslutningChampagnekork
Producent Duval-Leroy

Innehållet

SmakbeskrivningElegant och nyanserad smak av gula och röda äpplen, aprikos, citrus, nötter, rostad brioche, kanderat apelsinskal och nougat. Lång, komplex och rik eftersmak.
Passar tillCharkuteri såsom pata negra, hummer, gärna gratinerad, gratinerad eller mandelbakad fisk, eleganta rätter av ljust kött.
VinifikationFemme de Champagne lagras i minst 10 år på sin jästfällning, vinet genomgår ingen klarning och ytterst lite svavel används.

Om Duval-Leroy

Duval-Leroy är champagnehuset i Côtes de Blancs som sedan 1859 varit i familjens ägo – ett av få som fortfarande är helt familjeägda. Idag leds det i sjätte generationen av Carol Duval-Leroy och hennes tre söner Julien, Charles och Louis. Huset, som har sitt säte i Vertus i hjärtat av Côtes de Blancs, är föregångare på många plan. Som en institution i Champagne värnar de både om traditionen och hög standard, såväl som om att förnya. Duval-Leroy är pionjärer inom ekologisk och hållbar odling och vintillverkning, de var till exempel först med att producera en certifierad ekologisk champagne. Idag är Duval-Leroy ett av få större hus som erbjuder ett flertal ekologiska champagner.

Ett unikt champagnehus också såtillvida att de själva äger 200 hektar vingårdsmark i Côtes de Blancs, till största delen i Premier och Grand Cru-byar. De fokuserar på chardonnay men odlar även en viss del pinot noir och pinot meunier. 1991 tog Carol Duval-Leroy över driften efter sin mans bortgång. En av de skickliga ”champagne-änkor” som format Champagne under flera hundra år, under hennes ledning har huset utvecklat sin stil och stärkt sin ställning med än mer övertygande integritet och kvalitet.

Om Champagne, Frankrike

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode champenoise” får lov att kallas champagne, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning. Metoden innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska, på så vis skapas kolsyran och de specifika brödiga aromerna. Vinet i flaskan vilar därefter på jästfällningen i minst 15 månader.

Druvorna man i regel använder vid champagne-tillverkning är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier men det finns ytterligare sju druvor som är godkända. Champagne som görs på enbart vita druvor kallas blanc de blancs medan en blanc de noirs enbart består av blå druvorsorter.