Hunter's Riesling

Hunter’s Riesling

109 kr (87,20 kr) (nr. 2480) Vitt vin, torrt & smakrikt Marlborough, Nya Zeeland
Finns i Systembolagets butiker Hitta närmaste butik

Hunter’s Riesling har fruktiga och mineraliska toner av passionsfrukt, lime, gröna äpplen, sten och rökig mineral. Stor, härlig fräschör med fin längd. Ditt perfekta sällskap före maten, antingen på egen hand eller till salta snacks. Vinet gör sig också fantastiskt bra till fisk, skaldjur eller ljust kött. Asiatiska smaker är en given match där de rena mineraliska tonerna och tonerna av lime och passionsfrukt gifter sig utmärkt med kryddrikedomen i det asiatiska köket. Vinet är dessutom veganvänligt.

Druvorna i Hunter’s Riesling kommer från en vingård i Rapaura med alluvial jordmån vilket ger en fruktig och generös stil. De svala vindarna gör att syran och mineraliteten finns där vilket ger vinet grepp och fräschör i längden.

Hunter’s Wines på Nya Zeeland är producenten som med stor kunskap och lång erfarenhet satt Marlboroughs viner på kartan. Grundaren Ernie Hunter planterade sin första vingård 1979 och var då en av de första att plantera druvan som gjort regionen världskänd, sauvignon blanc. Sedan dess har Hunters viner varit både stilbildande och prisvinnande. Stilen är elegant och aromatisk, frisk och klassisk.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort100% riesling
Årgång2022
Alkoholhalt12%
Storlek750 ml
Förpackning

Detaljer

Antal/kolli12
FörslutningSkruvkork
Sockerhalt0,6 g/100 ml
Märkningar
Veganvänligt Ja
Producent Hunter's Wines

Innehållet

SmakbeskrivningFruktig doft med toner av gröna och gula äpplen, lime, örter och stenig mineralitet. Smaken rymmer gröna äpplen, vit stenfrukt, lime, ört och mineral. Finishen är lång med stor mineralisk fräschör.
Passar tillAlla typer av skaldjur. Smakrika rätter av fisk och fågel. Asiatisk mat och kryddiga rätter med viss hetta. Aperitif.

Om Hunter's Wines

Hunter’s Wines var en av de första små familjeägda vingårdarna i Marlborough. Ernie Hunter grundlade sin första vingård 1979 och var då en av de första att plantera sauvignon blanc i området. När han 1986 blev inbjuden till en internationell vinmässa i London slogs vinvärlden med häpnad då Hunter’s fatlagrade sauvignon blanc utsågs till bästa vin alla kategorier av både domare och publiken. Det var första gången som ett vin från Nya Zeeland fick den typen av erkännande. Från den dagen blev Ernie Hunter något av en inofficiell vinambassadör för Nya Zeeland.

Några år tidigare, 1980 hade han träffat sin blivande fru Jane, också hon vinodlare. Hon växte upp i South Australia och kom till Nya Zeeland för att utbilda sig inom vinodling. Ernie och Jane gifte sig 1984 och när Ernie dog i en bilolycka 1987 tog Jane över ansvaret för vingårdens produktion. Hon är fortfarande den som driver Hunter’s och hon har framför allt fortsatt arbetet med att bygga Marlboroughs världsrykte som vinregion. Både hennes arbete och gårdens viner har genom åren fått mängder av utmärkelser och internationella erkännanden. 1993 tilldelades Jane Order of the British Empire, en orden som personer som gjort särkilt förtjänstfulla insatser inom sitt område föräras.

Hunter’s odlar en mängd olika druvsorter och gör ett brett spektrum av viner; från de unga, fruktiga vinerna som avses att drickas unga, till de mer komplexa, lagringsbara vinerna som kan utvecklas fantastiskt med tid i källaren. Och som Jane Hunter själv säger: När ditt eget namn står på etiketten blir vinets kvalitet en mycket personlig angelägenhet.

Än idag är Hunter’s Wines helt och hållet familjeägt och väldigt mycket en familjeangelägenhet. Janes svåger Mac – Janes syster Libbys man, är idag General manager på gården, och Libby och Macs son James är chefsvinmakare. James, som föddes i Australien, utbildade sig både på Nya Zeeland och utomlands innan han tog över ansvaret för vinmakningen på familjegården. Sonen Edward är efter att ha tagit affärsexamen sedan 2015 assisterande General manager.

Idag odlar Hunter’s en mängd olika druvsorter och producerar ett brett spektrum av viner; från de unga, fruktiga vinerna som avses att drickas unga, till de mer komplexa, lagringsbara vinerna som kan utvecklas fantastiskt med tid i källaren.

På Winemarket är vi otroligt stolta över att ha fått förtroendet att representera Hunter’s på den svenska marknaden.

Om Marlborough, Nya Zeeland

Nya Zeelands största och kanske mest kända distrikt är Marlborough, beläget på sydöns nordöstra del. Klimatet är svalt och området skyddas från kalla sydliga vindar av bergskedjan Kaikoura Range. Distriktets mest planterade druvsort är sauvignon blanc.