Odd Lot, Petite Sirah Petit Verdot

Odd Lot, Petite Sirah Petit Verdot

119 kr (nr. 72402) Rött vin, fylligt Monterey, Kalifornien, USA

Odd Lot är ett okonventionellt, seriöst och framför allt kul vin. Big and Bold, det här kommer från den del av Kalifornien som helt enkelt är världsbäst på den här stilen av vin. Druvblandningen, 80% petite sirah och 20% petit verdot, är en ovanlig kombination och kvaliteten i det här vinet vill vi påstå är ovanligt hög. Odd Lot är fylligt och smakrikt, fräscht och kaxigt. Smaken är full av björnbär, mogna blåbär och saftiga plommon, lägg därtill fräschör i form av toner av anis, salvia, vanilj, ceder och mineral. Om du vill prova något annorlunda i vinvärlden vill du definitivt prova det här! Dare to be Odd!

’Odd lot’ på vardagligt vinmakarspråk är ett vin i vineriet som inte har en egen etikett, eller en förutbestämd hemvist om man så vill. Begåvade vinmakaren Dave Nagengast som väl känner familjens Scheids vingårdar, såg potential och fantastisk kvalitet i några av dessa ”odd lots”. Viner som var alldeles för bra för att bara användas för att blanda upp andra viner med. Han beslöt sig för att göra något nytt. Ett vin som inte nödvändigtvis föll in i en etablerad stil, ett vin som inte redan gjorts. Resultatet blev Odd Lot Petite Sirah Petit Verdot.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort80% Petite Sirah, 20% Petit Verdot
Årgång2019
Alkoholhalt13,5 %
Storlek750 ml
Förpackning

Detaljer

Antal/kolli12
FörslutningNaturkork
Sockerhalt0,5 g/100 ml
Syra5,6 g/100 ml
Producent Scheid Family Wines

Innehållet

SmakbeskrivningFylliga toner av plommon, blåbär, mogna körsbär, vanilj, anis, ceder och viol. Tydliga men väl integrerade tanniner och fyllig, lång eftersmak.
Passar tillGrillade grönsaksrätter, pasta med kryddig korv, smakrika kycklingrätter, lamm grillade revben, långkokta smakrika grytor.

Om Scheid Family Wines

Redan 1972 såg Al Scheid den outnyttjade potentialen i Monterey County i en tid då vinregionen bara var i sin linda. Det som började som en ren druvodling där 100% av produktionen såldes till andra vingårdar har Al nu utvecklat till en respekterad vinproducent med flera välkända varumärken. Idag är Als två barn Scott och Heidi också med och drivande i produktionen tillsammans med ett team av vinmakare, men Al är fortfarande med och fattar de tongivande besluten. Scheid Family Wines portfölj innehåller fem unika varumärken, alla med en distinkt stil: Scheid Vineyards, District 7, Metz Road, VDR och Stokes’ Ghost.

Med 12 vingårdar bestående av drygt 1600 hektar längs en 110 km lång sträcka av Salinasdalen har Scheid ett brett urval av olika mikroklimat och jordmånar. Detta ger vinmakare Dave Nagengast fina förutsättningar att skapa viner av bästa kvalitet.

Pinot noir och chardonnay är druvor som trivs utmärkt i Montereys kustnära svala klimat med många soltimmar. Scheid Family Wines driver spännande projekt med buteljeringar i små volymer av i sanning unika viner gjorda på olika pinot noir-kloner. Alla dessa viner har sin egen karaktär präglad av sin unika plats i vingården. De här vinerna visar på ett fantastiskt sätt hur pinot noir-druvan anpassar sig och tar sig olika uttryck utifrån sin terroir.

Tack vare att familjen har vingårdar som sträcker sig långt ner i Salinas-dalen har de också förutsättningarna att framgångsrikt odla många andra druvsorter. Sauvignon Blanc, cabernet sauvignon, merlot och petite sirah är de som lyser starkast här.

Scheid Family Wines brinner för att skapa bästa möjliga vin och samtidigt vara goda förvaltare av jorden och stötta det lokala samhället. Det toppmoderna vineriet är skapat med hållbarhet i fokus. 100% av druvresterna komposteras och sprids ut i vingårdarna igen. 100% av vattnet från vinproduktionen renas och används i vingårdarna. De har även byggt ett vindkraftverk vars elproduktion räcker till att driva vingården och förse ytterligare 125 hus med el.