Passitivo Primitivo

Passitivo Primitivo

109 kr (79,20 kr) (nr. 3300) Rött vin, fylligt Apulien, Italien
Finns i Systembolagets butiker Hitta närmaste butik

Ekologiskt från Italiens klack: Ett generöst och fruktigt vin med sammetslent avslut!

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort100% Primitivo
Årgång2021
Alkoholhalt14,5%
Storlek750 ml
Förpackning

Detaljer

Antal/kolli12
FörslutningSyntetkork
Märkningar Ekologiskt vin
Producent Paolo Leo

Innehållet

SmakbeskrivningMycket fruktig smak med inslag av fat, mörka körsbär, kaffe, vanilj och russin.
Passar tillServera som sällskapsvin, till grytor, lite kraftigare pastarätter och kötträtter av nöt eller lamm. Passar också utmärkt till ostbrickan.
VinifikationTidig höst när druvorna nått maximal mognad, plockar man den genom en speciell teknik som innebär att stjälken vrids om så att näringsflödet till druvorna stryps till. På detta sätt torkas druvorna naturligt på sin vinstock. Man låter dem hänga kvar ca 2-3 veckor, denna process gör att man kraftigt koncentrerar smaken i druvorna före skörd. I varje årgång tillsätter man sedan ca 15% av tidigare års skörd, som lagrats ett år på franska och amerikanska ekfat för att ge ytterligare djup till vinet.
JordmånKalkhaltig jordmån

Om Paolo Leo

Familjeproducenten Paolo Leo drivs av vinmakaren Paolo Leo tillsammans med sönerna Stefano och Nicola. Paolo är uppvuxen på en vingård och har alltid haft en stor passion för vin. Till skillnad från sin far- som sålde familjens vin till kooperativen, valde Paolo att sälja vinerna under eget namn. Som vinmakare har han gjort sig känd för att kombinera gamla tiders vintradition med modern kunskap.

Paolo Leos vingårdar ligger utspridda i en triangel emellan städerna Brindisi, Taranto och Lecce vilket utgör hjärtat av Salento. Vinrankorna har en medelålder på hela 45 år och växer som klassiska ”alberello”, där druvklasarna växer fritt utan hjälp av spaljéer. De odlar primärt de blå lokala druvsorterna Primitivo, Negroamaro, och Malvasia Nera. Förutom de egna vingårdarna i Salento området köper Paolo Leo även sen gammalt frukt från andra delar av Italien som han sedan gör prisbelönta viner av.

Om Apulien, Italien

Apulien ligger på Italiens klack och har en vinhistoria som sträcker sig ända tillbaka till antiken då grekerna började odla vin. Det tillverkas mycket vin i området och produktionen är bland den största i världen. Apulien domineras av slättland och backar, det varma och torra klimatet ger utmärkta förutsättningar för druvorna och den nattliga brisen från havet ger dem välbehövlig svalka. Här odlas många uråldriga druvsorter som Primitivo, Negroamaro och Nero di Troia.